четвер, 23 лютого 2017 р.

ЕКОЛОГІЧНА КАТАСТРОФА НА ПЕТРИКІВЩИНІ! Підприємство що входить до корпорації "Наша Ряба" забруднює Петриківщину!

ЕКОЛОГІЧНА КАТАСТРОФА НА  ПЕТРИКІВЩИНІ! 
Підприємство, що входить до корпорації "Наша Ряба" забруднює Петриківщину! 
В Петриківщині - екологічна катастрофа! Оріль та землю навколо забруднює виробник курей.
 Екологічна катастрофа в Петриківському районі: за вини підприємства по виробництву курятини «Оріль-Лідер"(що входить у корпорацію "Наша Ряба" в землю(за 100 метрів від р. Орілі, с. Єлизоветівка, Петриківського р-у) тривалий час зливаються небезпечні забруднюючі речовини!» Перевищення норм деяких з хімічних компонентів- сотні разів! Про це на нещодавній прес-конференції  в прес-агентстві «Забеба»  повідомили провідні екологи Дніпропетровщини.

«Використання новітніх технологій, дотримання всіх санітарно-гігієнічних норм під час виробництва та фасування, оперативна доставка курятини…» Так рекламують себе підприємства по виробництву курей. Але нажаль не завжди діють  за рекламою…В селі Єлизоветівка Петриківського району вже тривалий час працює підприємство «Оріль-Лідер».  Воно займається розведенням птиці, виробництво м’яса свійської птиці та кролів. Підприємство має чималі потужності  й  є роботодавцем для багатьох мешканців сел  Петриківського району.  Й усе б нічого, та ще у влітку минулого року дніпропетровські екологи провели дослідження поруч  й виявили у грунті та у воді захмарні перевищення небезпечних речовин. Що цікаво,  й досі,  не зважаючи на прохання екологів та письмові звернення сільської ради Єлизоветівки , керівництво «Оріль-Лідер" не пустили науковців провести  екологічний аудит  власне на самому підприємстві.
Та це не завадило науковцям зібрати вагомі докази причетності підприємства до злива у відкритий грунт . Взято проби повітря  у селі, проби води на хімію та мікробіологію  та вірусологію у р. Орілі(що знаходиться неподалік від підприємства). Науковцями виявлені жахливі показники забруднення!
«Ми побачили грубі порушення не тільки правоохоронного законодавства – усіх законів України. Маємо свідчення: наглого, безпрецедентного знищення ланки природних об’єктів!» - зазначив під час нещодавньої зустрічі з журналістами еклог, зав кафедри екології ПДАБА. екологічний аудитор, професор Григорій Шматков.
 Зокрема, науковцями виявлено  штучне озерце з брудної води (цю воду  підприємство «Оріль-Лідер» зливає просто на поле  ).   Зазначене «брудне озеро» є стічними водами так званої «біогазові установки» підприємства!
«Там гектари були залиті. Причому оскільки поле було зорано – частина небезпечної води вже просочилася під землю. Але на цілині вода лишилася.» - повідомив Григорій Шматков.
Екологи зробили аналізи(дослід проводила центральна лабораторія санепідстанції). У воді  по багатьом показникам хімічних речовин виявлено перевищення вмісту у кілька разів(найменші показники привішення норм – у десятки разів, по деяким же компонентам –  у 900 разів та більше!).
Зокрема викрито перевищення норм: по залізу - у 110 разів, по сульфітам – в 10 разів, по цинку – в 12 разів, по нітритам – в 14 разів, концентрація ж амонійного азоту в воді –  понад 1000 разів вище норми.
«Тож, існує загроза здоров’ю людей!» - попереджають науковці, наголошують на тому що можлива справжня екологічна катастрофа.  Вода потрапляє у підземні горизонти й оскільки усі вони між собою зв’язані, врешті така вода може бути вже нині у колодіях місцевих жителів!
Загалом, подібна ситуація не може не насторожити й має вже давно  зацікавити прокуратуру України, органи влади на місцях та вийти й на Державне обговорення. Поруч місця де знаходиться несанкціонований злив відпрацьованої неочищеної  води з підприємства, вже за 100 метрів – ріка Оріль!
Це ж Ріка, яку вважають одною з най чистіших у Європі, є чи не найціннішим природним багатством України - тож  має належно охоронятися? Чи я помиляюся?
Виходить за межі розуміння й те, що підприємці, брудну воду зливають  не тільки на поле, а й безпосередньо у річку Оріль – екологи виявили зливні місця прямо на березі. «По берегу видно «прориви», які використовують для зливу:  під’їжджає цистерна, кладуться шланги та  зливається бруд у Оріль» - зазначає Григорій Шматков.
Дослідники в шоці бо ж у воді Орілі вже з’явилося й мікробіологічне забруднення, показником яких є наявність кишечникові палички. Тож нині в Орілі (нижче та вище місця скиду води) вміст у річці кишечникові палички в 48 разів перевищує допустимі нормативи!  

Сподіваємося Прокуратура України та наша влада почує цю інформацію бо ж така ситуація має  терміново бути вирішена, а винні підприємці – мають нести жорстку відповідальність за свої злочини . Бо ж їх ставлення до багатства України та до життя й здоров’я нашого народу – не гідні доброго слова.

Немає коментарів:

Дописати коментар